torstai 8. tammikuuta 2015

Uusi vuosi, uudet kujeet


Niin se vuosikin sitten vaihtui, joten taianomaista tätä vuonna kaikille blogin lukijoille!

Heti onnistuneiden uudenvuodenjuhlien päätteeksi flunssa lannisti Lintumetsän väen ja useampi päivä tuli vain pötköteltyä sohvalla - onneksi nyt taas elämä voittaa.

Joululahjaksi saimme ihan mielettömiä, kotiin liittyviä juttuja.
Oltiin ilmeisesti oltu tosi kilttejä!
Ruuvilaatikostoon isäntä saa kaikki nippelit ja nappelit järjestykseen. Lintulaudalle houkutellaan Lintumetsän söpöimmät tirpat. Grillaustarvikkeet voivat olla puolen vuoden päästä hyvinkin tarpeelliset. Paistinpannu ja kattila tulivat tarpeeseen, koska induktioliedellämme eivät vanhat padat ja pannut toimi.

Saatiin myös lattiakuivain ja aika läjä erilaisia saunatarvikkeita ja upeanvärinen löylykiulu, eli voimme sanoa hyvästit muoviämpärille.


Sain myös aivan mahtavan setin puutarhatarvikkeita - tonttu oli osannut arvata, miten kovasti odotan että pääsen kuopsuttamaan maata. :) Oksasakset otettiinkin jo loppiaisena käyttöön, että saatiin joulukuusi karsittua.

Saatiin myös häkävaroitin ja sammutuspeite - toivottiin niitä ihan vain varmuuden vuoksi. 

Ai niin, ja sitten se puukori. Aika hieno, vai mitä?

Olimme siis toivoneet lahjaksi myös puunkantokoria. Olimme asettaneet puukorille kaksi kriteeriä: 1) Korin on oltava sellaista materiaalia, ettei Gustav Kani pysty syömään siihen heti reikiä ja 2) Korista ei saa roskat levitä ympäri taloa.

Enpä olisi uskonut, että isännän vanhemmat alkavat askartelemaan meille omin pikku kätösin pupu-puukoria. Tuo on täydellinen, ja väriensäkin puolesta se sopii upeasti meidän takkamme rinnalle. :)

Puita onkin saanut kantaa viime aikoina ahkerasti sisälle, kun pakkaset ovat olleet niin tuimia. Mutta hienosti on talo pysynyt lämpimänä eikä ole tehnyt tiukkaakaan. Takassa poltamme puuta yleensä muutamia kertoja viikossa, kolme tai neljä pesällistä kerralla. Se tuo kodikasta lämpöä.

Sen sijaan komposti on päässyt jäätymään. Se ei kuitenkaan ole mikään ihme näillä yli parinkymmenen asteen pakkasilla, kun ei komposti missään vaiheessa ehtinyt ihan täysillä käynnistyäkään.

Syynä kompostorin jäätymiseen voi olla myös erään yön tapahtumat: kun erään myrskyisen yön jälkeen katsoimme olohuoneen ikkunasta pihalle, huomasimme, että myrsky oli irrottanut kompostorin kannen, kompostoriin satoi parhaillaan vettä ja biojätteemme lentelivät pitkin pihoja. Aika surullinen näky. Ja oli muuten todella mieltäylentävää lähteä keräilemään likomärkiä biojätteitä pihasta, kun olimme vieläpä puolikuumeisia. :D

Moni on myös kysellyt, mikä tämän blogin kohtalo on, kun talomme on kuitenkin ollut jo pidemmän aikaa valmis. Vastaus: Talo on toki valmis, mutta kesällä rakennetaan vielä autokatos. Kesällä nikkaroidaan myös terassi ja heti keväällä alamme laittamaan pihaa. Yläkerrasta puhumattakaan! Tekemistä, juttuaiheita ja talossa asumisen ihmettelyä riittää siis niin paljon, että blogi on syytä pitää hengissä.

2 kommenttia:

  1. Kuinka kuumaksi takan pinta tulee, jos polttaa 3-4 pesällistä kerrallaan?? Meillä jo ekan satsin (n. 9 klapin) jälkeen luukun yläpuolella olevat laatat ovat niin kuumia, että arveluttaa polttaa enemmän. Eikö esim. pari pesällistä päivässä lämmittäisi tasaisemmin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän takka taitaa olla aika paljon isompi kuin meillä - meidän takkaan saa laittaa pesälliseen vain 2,5 kiloa puuta eli viisi klapia.

      Luukun yläpuolella olevat koristekaakelit lämpenevät meillä jo takkaa lämmitettäessä melko kuumiksi, mutta jos takassa polttaa 3-4 pesällistä esim. illalla, vielä nukkumaan mennessäkään itse takan pinta ei ole yhtään lämmin - ainoastaan ne muutamat kaakelit ovat.

      Sen sijaan takan pinta on koko seuraavan päivän lämmin eli tuo hohkaa lämpöä vielä vuorokauden päästä sytyttämisestä. Tosi tasaisesti se lämpöä antaa, mitään tukalaa kuumuutta ei ole vielä kertaakaan tullut. :)

      Poista