lauantai 12. heinäkuuta 2014

Hullut varastoviikot

Heinäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa ovat kuluneet varastohommissa. Meillehän tuli pihavarastoksi Luomanin Lillevilla 295, ja varaston materiaalipaketti saapui tontillemme heinäkuun alussa ihan jännittävällä tavalla - Itellan toimittamana.
Varaston materiaalit mahtuivat ihmeen pieneen pakettiin. Osien lajittelu vei kyllä aikaa, kun laudat olivat paketissa rakentamisen kannalta ihan sattumanvaraisessa järjestyksessä.
Päädyimme tekemään varastoon kevyen pilariperustuksen. Perustuksessa oli siis 36 kappaletta 30x30-kokoisia betonilaattoja, ja jokaisen betonilaatan päälle asetettiin pilariharkko. Hyötyliikunta pääsi ihan uusiin ulottuvuuksiin, kun meikäläinen kantoi 800 kiloa betonimötiköitä tontin perälle.
Kantamisen jälkeen kädet vähä tÄrIsi.
Vaikka kaivurikuski oli jo aiemmin tuonut varaston kohdalle kunnon soraa ja täryttänyt ja alustavasti tasannut maaperän, betonilaattojen asetteleminen suoraan ja oikeille kohdille osoittautui yllättävän vaikeaksi! Minulla ja isännällä menikin viisi päivää, että saimme narujen, vaaitusletkujen ja vatupassien kanssa taiteiltua perustuksista suorat. Siinä oli hermot koetuksella.
Vino, vinksallaan vai epäsuora?

Kaiken kukkuraksi perustusten suoruudella ei edes ollut ratkaisevaa merkitystä: kun eräänä ehtoona avasimme paketin, jossa varaston materiaalit olivat, huomasimme heti, että kymmenestä perustuspuusta kolme oli ihan kieroja. Siinä vaiheessa isäntä pirautti varaston valmistajalle ja tiedusteli, voisimmeko saada tilalle kelvollisempaa materiaalia. Valmistajan vastaus kuitenkin oli, ettei puita vaihdeta, koska varaston paino kyllä oikaisisi alimmat laudat. No, aika näyttää.

Itse varaston pystytimme yhden päivän aikana eli 13 tunnissa kahden ahkeran apurin kanssa. Jossain luki, että varaston pystyttämiseen tarvitaan kaksi henkilöä, mutta itse emme olisi lähteneet varastoa alle kolmen hengen porukalla pystyttämään. Etenkin pitkät hirret oli paljon helpompi loksauttaa paikoilleen, kun yksi henkilö oli kiinni hirren etupäässä, toinen keskikohdassa ja kolmas takapäässä. Osa hirsistäkin oli vähän kieroja, joten välillä hirsien paikalleenasennuksessa piti käyttää voimaa. Muuten varaston pystyttäminen ei ollut millään lailla vaikeaa, vaan siihen kykeni tällaiset amatööritkin, kunhan malttoi välillä lukea ohjeita.
Siitä se lähtee!
Ovet asennettiin jo neljännen hirsikerroksen jälkeen.
Yhdeksän aikaan illalla mökkerö saavutti lopullisen harjakorkeuden.


Kattotalkoot alkoivat pari päivää varaston pystytyksen jälkeen. Meillehän tuli Lillevillaan peltikatto, jonka asennukseen isännällä ja apurilla meni kolme päivää. Kattotalkoiden aikana käsittelin varaston ulkoseinät hometta estävällä pohjusteella ja sisäseinät saunasuojalla.

Katon rakentamista mietittiin pitkään, koska meillä oli Lillevillan rakennusohjeet huopakatolle ja lukkopeltikaton ohjeet. Teimme lopulta Lillevillan ohjeiden mukaisesti paneelikaton, johon huopa olisi voitu asentaa. Paneloinnin päälle asensimme aluskatteen, jonka päälle pantiin pystysuuntaisesti tuuletusrimat. Rimojen päälle laitettiin ruoteet peltikatteelle, ja päällimmäiseksi tuli siis kattopellit.

Kattotalkoiden kolmantena päivänä varaston ympärillä kävi kaikista isoin tohina: kaksi miestä hääräsi katon kimpussa ja minä levitin kahden apurin kanssa ulkoseiniin ensimmäistä maalikerrosta. Oli hurjan jännää nähdä, miltä valitsemamme keltainen maali näytti luonnossa! Sekä varasto, talo että autokatos vedetään siis samalla keltaisella, emmekä olleet ennen tätä päivää tehneet edes minkäänlaista koemaalausta puupinnalle. Mutta sävy näyttää ihan täydelliseltä ainakin varaston hirsipinnalla!
Tältä varasto näyttää kattotalkoiden jälkeen.

Vielä pitäisi yhdet pellit katkaista ja asentaa. Myös sivuräytäspellit ja harjapellit puuttuvat. Kuisti ja lattiakin ovat vielä kasaamatta. Keltaista maalia pitää levittää toinen kerros ja valkoiset kohdat on vielä kokonaan maalaamatta. Lattiakin pitäisi jollain tökötillä käsitellä, eli pientä puuhaa kyllä riittää, mutta tässä vaiheessa otamme lepoa. Kun on 1,5 viikkoa väkertänyt yli kahdeksantuntisia päiviä varaston parissa ja vieläpä kovassa helteessä, alkavat voimat olla niin loppu, ettei iltaisin jaksa ennen nukahtamista vetää edes peittoa päällensä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti