keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Savityöt - tuleva harrastuksemme?


Tontillemme tehtiin maaliskuun alkupuolella pohjatutkimus. Seuraavat kahdeksan riviä sisältävät suurin piirtein kaiken, mitä lopulta ymmärsimme tutkimuksen parikymmensivuisesta loppuraportista:

Tutkimuksessa tontille tehtiin seitsemän kairausta siten, että kairauksia tuli sekä talon, autokatoksen että varaston kohdalle.

Maaperä on routivaa ja pintahumuksen alla on metrin savikerros. Sitten on silttiä ja moreenia ja noin 3-5 metrin syvyydessä kalliota.

Ennen perustustentekoa savea poistetaan, sillä rakennukset pitäisi rakentaa silttikerroksen päälle.

Helmitalon perustuksiinhan tulee vakiona 300-millinen antura, mutta pohjatutkimusten tulosten perusteella tarvitsemme 600-millisen anturan.

Lisäksi tarvitsemme perustukset myös autokatokseen ja takaterassiin, ja nehän kannattaa tehdä samalla kun talon perustukset. Perustustentekijä antoi tarjouksen, että lisäantura sekä autokatoksen ja terassin perustukset maksavat reilut 4 000 euroa. Lisäkustannuksia siis tulee, mutta onneksi jätimme budjettiin alun perinkin pelivaraa ylläreiden varalle. Onneksi ei sentään tarvitse paaluttaa!

Meikäläistä ja karvaista poikaamme, jota Gustav Kaniksi kutsutaan, mietityttää, millainen tuo savinen maaperä sitten on nurmikon, omenapuiden, puska-aidan, luumupuiden, kirsikoiden, syreenipensaan, karviaisten, vadelmien, viinimarjojen, salaatin, perunoiden, porkkanoiden ja kukkasten kasvatuksen kannalta. Ja kyllä, puutarhakirjat on kannettu kirjastosta kotiin jo aikapäiviä sitten!

"Sinäkin voit olla taimitaituri", näissä kannustetaan.
Sanotaan, että savimaa on tiivistä ja painavaa, märkänä liukasta ja kuivana kovaa. Savimaasta on siis kuohkeus kaukana - harmi! Savimaa kai myös pidättää vettä, jolloin kasvit eivät kykene imemään vettä itsellensä. Juuret taas kärsivät hapenpuutteesta, eli lähtökohdat on kamalan kivat!

Mutta onneksi savimaata voi parannella lisäämällä maahan karkeaa hiekkaa, kalkkia, turvetta ja kompostia. En sitten tiedä, missä vaiheessa tuollaiset toimenpiteet kannattaa suorittaa - vasta kun rakennukset ovat pystyssä ja alamme pihaa laittamaan, vai jo aiemmin. Ja kun rakennusten kohdilta savi pitää kuitenkin kauhoa pois, niin pitäisikö sama, (ilmeisen hintava) operaatio tehdä koko tontille? Silloinhan maa ei enää olisi savimaata, kai
Jo kertaalleen uppouduin Lintumetsän maaperään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti