torstai 4. joulukuuta 2014

Roskajuttu


Hommattiin jo hyvissä ajoin ennen muuttoa pikakompostori, kun sellainen oli hyvässä tarjouksessa. Normaalistihan nuo pömpelit ovat aika hintavia. Halusimme kuitenkin ehdottomasti kompostorin, kun olisi tuntunut kurjalta heittää kaikki biojäte sekajätteeseen, kun olemme tottuneet ne tähänkin asti lajittelemaan.
Komposti.
No heti muuton jälkeen marraskuun alussa alettiin sitten käyttää kompostoria. Meillä tulee biojätettä aika paljon, kun Gustav Kani käyttää vessalaatikkonsa kuivikkeena puupellettiä. Lisäksi kompostoriin on tähän mennessä kiikutettu ainakin hedelmänkuoria ja -karoja, suodatinpusseja ja kahvinporoja, talouspaperia, kuivuneita kukkasten lehtiä ja satunnaisia ruuantähteitä. Mitään erillistä kompostikuiviketta emme ole kompostiin panneet, sillä oletamme, että kanin kuivike saattaa ajaa saman asian.

Kun kompostori ei parin ensimmäisen viikon jälkeen ollut vielä alkanut toimia, eli lämpötila mittarissa ei ollut noussut, aloimme jo olla epäileväisiä koko kompostorin suhteen. Tai ainakin sen suhteen, onko sitä mahdollista saada näin talvella toimintaan. Tosin sekään ei kai maailmaa kaada, jos komposti ei talvella toimi ja pääsee jäätymään - keväällä toiminnan pitäisi kyllä alkaa, kun ilmatkin lämpenevät.

No aloimme kuitenkin jo suunnitella, pitäisikö ostaa kaupasta jonkin sortin kompostiherätettä. Kerran viikossa olemme myös sekoitelleet kompostia ja kaadoimme kompostiin myös useita litroja kiehuvaa vettä, koska kompostimoska vaikutti kovin kuivalta.

No viime viikonloppuna komposti sitten yhtäkkiä yllättäen oli alkanut itsestään toimia! Tai ainakin lämpömittari näytti 11 plusastetta, vaikka ulkona oli pari astetta pakkasta. Jee, me ehkä onnistuimme. :)
Tästä on hyvä jatkaa kohti isompia lukemia.
On se pömpeli vaan kätevä, kunhan se lähtee kunnolla toimintaan ja alkaa muuntaa pupun pissapellettejä mullaksi. Eikä se kompostin hintakaan ollut niin paha: pitää vain ajatella asia niin, että jos meillä ei olisi kompostia, sekajäteroskapönttö pitäisi tyhjentää kahden viikon välein, kun nyt tyhjennysvälimme on kuukausi. Ja jos jokainen tyhjennys maksaa noin 7,5 euroa, säästämme kompostin avulla 90 euroa vuodessa. :D

2 kommenttia:

  1. Pitikö teidän osoittaa, että teillä on toimiva kompostointisysteemi? Meidän kaverimme muuttivat roskienhakuvälin kahdesta neljään viikkoon hankittua kompostorin, mutta ilman byrokratiaa ei sekään onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin talvisaikaan tyhjennysväli saa olla neljä viikkoa eikä se vaadi mitään byrokratiaa. Kun haluaa, että tyhjennysväli on neljä viikkoa myös kesäaikaan, pitää kuntaan lähettää ilmoitus, että haluaa harvennetun tyhjennysvälin, koska pihassa on komposti. :)

      Poista