sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

12 faktaa Nurmijärvestä


Mehän emme tienneet Nurmijärvestä yhtikäs mitään ennen kuin osallistuimme kunnan tonttiarvontaan. Ohi olimme ajaneet arviolta toistamiljoonaa kertaa, mutta ikinä emme olleet Nurmijärvelle edes pysähtyneet - huoltoasemakäyntejä kun en nyt laske pysähdykseksi.

Nyt onkin korkea aika onkia selville kaikki nippelitieto tulevasta kotikunnastamme! Tässä alkua:

1. Nurmijärvi on väkiluvultaan Suomen suurin kunta, joka ei kutsu itseään kaupungiksi. Kunnassa asuu yli 41 000 ihmistä.

2. Nurmijärven vaakunassa on sinisellä pohjalla seitsemän vaaleatukkaista miestä. Yksi heistä on Juhani. Toinen on Tuomas. Sitten on myös Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero. Eli seitsemän veljestä.
Veljekset.
 3. Nurmijärvellä on viisi naapuria: Espoo, Vantaa, Hyvinkää Vihti ja Tuusula.

4. Nurmijärven keskellä oli ennen järvi, mutta se kuivatettiin 1950-luvulla. Siitä nimi Nurmijärvi.

5. Albin Koponen perusti Nurmijärvelle vuonna 1899 Suomen ensimmäisen lääketehtaan. Olivat tunnettuja lapamatolääkkeestään, jota myytiin Amerikkaan asti!

6. Nurmijärven isoimmat taajamat ovat Nurmijärven Kirkonkylä, Klaukkala sekä Rajamäki. Hassua, että Klaukkalasta on viime vuosina kehittynyt mahtavampi kuin itse Kirkonkylästä.

7. Nurmijärven nimikkolintu on punaisesta töyhdöstään tunnettu palokärki. Toivoa sopii, ettei Lintumetsässä majaile palokärkiä, sillä sanonnan mukaan kuolema vierailee siinä talossa, jonka pihaan palokärki asettuu.

8. Nurmijärven nimikkoeläin sen sijaan on mäyrä eli metsäsika, jolla on naamataulussa suojatiekuvio.

9. Tunnettuja nurmijärveläisiä ovat elokuvaohjaaja Dome Karukoski, jääkiekkoilija Ville Peltonen, poliitikko Matti Vanhanen ja tangokuningatar Marita Taavitsainen.
"Nurmijärven kuningatar" paikallisella tanssilavalla.
10. Ai niin. Melko tunnettu on myös kansalliskirjailijamme ja suomenkielisen kirjallisuuden isä, Aleksis Kivi, joka syntyi Nurmijärvellä vuonna 1834. Nurmijärvellä on jo vuosikymmenten ajan vietetty Taaborinvuoren Kivi-juhlia Aleksis Kiven kunniaksi, ja kirjailijan syntymäkoti on avoinna myös yleisölle.
Kivi-patsas kunnantalon edustalla.
11. Rajamäellä alkoi 1880-luvun lopulla toimia Suomen suurin hiivatehdas ja viinanpolttimo. Toisen maailmansodan aikaan Alko valmisti Rajamäen tehtaalla Molotovin coctaileja eli polttopulloja, joita käytettiin sodassa aseina. Rajamäellä valmistetaan edelleen alkoholia 55 miljoonaa litraa vuodessa.

12. Nurmijärvellä toimi 1820-luvulta lähtien raaka rikollisliiga, Nurmijärven rosvot. Voimme kuitenkin nukkua yömme levollisin mielin, sillä rosvot saatiin kiinni 700 venäläissotilaan voimin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti